Göra egen kombucha

Kombucha recept

Kombucha är spännande! Är du intresserad av hälsodrycken är du möjligtvis även sugen på att testa att brygga den själv hemma. Detta kan ta sin lilla tid, men behöver inte alls vara så svårt som det kanske ser ut. Låt dig inspireras och prova dig fram! Här visar vi dig hur du kan göra egen kombucha i 5 enkla steg - helt på egen hand där hemma!

Du behöver:

  • En glasbehållare/glasburk
  • En tygbit/mindre handduk av bomull, lagom för att täcka locket + ett gummiband för att spänna fast tyget
  • Vatten
  • Socker
  • Tepåsar
  • Kombuchasvamp
 

Gör egen kombucha i 5 enkla steg

steg 1

Värm upp 2 liter vatten tills det börjar sjuda. Häll sedan över vattnet i glasburken och lägg i 4-6 tepåsar. Låt dra 10-15 minuter. Tillsätt därefter ca 1,6 dl socker och rör om tills det lösts upp (0,5 - 0,8 dl socker/liter). Bakteriekulturen äter upp hälften av sockret under jäsningsprocessen.

Tillsätt din kombuchasvamp

Steg 2

Låt din blivande kombucha svalna till rumstemperatur - cirka 25°C. Använd termometer! Är det för varmt kan kombuchakulturen dö, och det vill vi förstås inte. När detta är klart är det dags att lägga i kombuchasvampen tillsammans med ett par deciliter av den vätska bakteriekulturen är förpackad i. Detta gör att processen tar fart snabbare.

Låt din kombucha stå varmt och svalt

Steg 3

Spänn fast tyget noga med ett gummiband. Det är så att bakteriekulturen behöver syre för att göra sitt jobb, annars stannar den i växten. Låt behållaren stå orörd 7 till 10 dagar i en mörk och varm del av köket där det finns luftgenomströmning för bästa resultat, exempelvis ovanpå kylskåpet eller under diskbänken.

Ta vara på kombuchasvampen och smaka av

Steg 4

Stick ner ett sugrör under kombuchasvampen och smaka av tills smaken känns rätt. När du är nöjd med din kombucha och känner dig klar kan du hälla tillbaka bakteriekulturen (scobyn) i en annan glasbehållare med tätt åtslutande lock tillsammans med ett par deciliter av vätskan. Se till så att behållaren är väl stängd, då syrebristen som sagt bromsar tillväxten. Förvara svalt och mörkt men inte i kylskåp.

Kombuchan börjar bli färdig!

Steg 5

Nu börjar din kombucha närma sig mållinjen! Häll upp kombuchan i glasflaskor, förslut och låt stå i rumstemperatur i 5-7 dagar - detta för att den naturliga kolsyran ska bildas! Du kan med fördel addera valfria bär, frukter eller kryddor i detta steg! Låt dig inspireras av Humm Kombuchas smaker. När kombuchan är färdig, naturligt kolsyrad och välsmakande är den redo att avnjutas! Nu bör den förvaras i kylskåpet.