green header background

Kombuchasvamp - SCOBY

Vad är kombuchasvamp (SCOBY)?

Kombuchasvamp eller SCOBY (Symbiotic Culture of Bactera and Yeast) är en jästkultur som används när man fermenterar te till Kombucha. När du ska göra egen kombucha är det alltså en grundläggande ingrediens. SCOBY innehåller 9 olika essentiella aminosyror vilket betyder att det är en fullvärdigt protein. Det är alltså ämnen som kroppen inte kan tillverka själv och måste därför tillföras externt. Kombuchasvampen stimulerar och göder alla miljoner av goda bakterier som lever i Kombuchadrycken.

Gör egen kombuchasvamp

Scoby/kombuchasvamp finns att köpa i hälsobutiker och på nätet men du kan även enkelt odla fram din egen från en färdigköpt kombucha. Du behöver:
  1. En stor glasburk
  2. Kaffefilter
  3. 1.5 liter vatten
  4. 1 dl socker
  5. 2 påsar grönt te
  6. dl kombucha
Koka upp vattnet och lägg i tepåsarna i ungefär 20 minuter. Häll ner sockret och rör runt tills det löser sig. När blandningen har svalnat heller du i den färdigköpta kombuchan. Ibland kan det vara lite slajmigt vilket är bra, det är början på kombuchasvampen (SCOBY). Täck glasburken med kaffefiltret och låt det jäsa i ca 3-4 veckor. Kombuchasvampen är färdig när den är några millimeter tjock!