green header background

Smaksätta kombucha

Smaksätta kombucha

När du väl har skapat din kombuchakultur så är det dags att smaksätta den. Här är det bara fantasin som sätter gränserna! För att smaksätta kombuchan kan du med fördel hälla upp drycken i en flaska. Därefter lägger du i bär eller frukt eller någon annan krydda du vill smaksätta med. För att få extra smak från kryddor kan man använda en mortel för att få fram det lilla extra. Vill du använda bär som smaksättning kan du mosa dem med exempelvis en gaffel innan du lägger dem i flaskan. Häll drycken nästan hela vägen upp i flaskan, detta hjälper kolsyran som bildas i flaskan att inte gå ur och istället stanna kvar i drycken. Sätt därefter på locket!

Smaksätt kombucha med frukt och bär

När du smaksatt kombuchan bör du låta flaskan stå i rumstemperatur under några dagar! Smaksättningen ger ifrån sig smak till kombuchan i upp till ca 10 dagar. Du kan se att kombuchan ändrar färg efter smaksättningen. Smaksätter du din kombucha med hallon så blir den lite röd/rosa. Låt smaksättningen vara kvar i flaskan tills att du dricker den, då kan du sila ut fruktbitarna och hälla drycken direkt i glaset. Använder du dig av lite mosigare frukter som kiwi eller päron kan du istället sila ut dem efter någon dag, för att drycken inte ska bli för grumlig. Använd en fin sil för att även få bort de minsta bitarna. Öppna flaskan snabbt varje dag för att lätta på trycket i flaskan, trycket kan snabbt byggas upp och det kan leda till att flaskan exploderar. När du lyfter på locket så kan du höra ifall det pyser. Det betyder då att kolsyran bildas och det andra bryggningssteget för din kombucha är påväg att bli klar. Man kan höra att det pyser efter bara några dygn och sedan pyser det kraftigare för varje dag ända fram tills att allt fruktsocker/bärsocker från smaksättningen konsumerats i jäsningen Kombuchan är klar när du märker att den tagit färg av smaksättningen och kolsyra pyset avtagit, då kan du välja att dricka direkt eller ställa in flaskan i kylen för att spara den till ett senare tillfälle.