Fermentera mera!

Fermenterad mat och dryck

För oss är fermentering en livsstil som vi vill sprida vidare, och faktum är att du säkert får i dig mer jästa livsmedel än du tror. Utöver Humms Kombucha finns det mängder av goda matvaror och drycker med nyttiga bakterier, bland annat kimchi, som både går att köpa färdigt och att tillverka hemma. Här berättar vi mer om vad fermentering är och tipsar om goda produkter som innehåller nyttigheterna.  Är du intresserad av att fermentera hemma? Spana då in vår kombuchaskola, där vi bjuder på goda recept och visar hur du gör det själv.

Jäsning och fermentering sedan tidernas begynnelse

Jäsning eller fermentering är en av de äldsta metoderna för att bevara livsmedel. Mycket tyder på att man gjort detta så tidigt som under den yngre stenåldern. Fermenteringsprocessen i korthet innebär att naturligt förekommande bakterier (laktobaciller) bryter ner kolhydrater, som i sin tur producerar mjölksyra. Detta säkerställer en syrefri miljö där stärkelse och socker omvandlas till mjölksyra och koldioxid (mjölksyrejäsning).

Fermentering av örter och växter som blir till te och kryddor  

Fermenterade bladväxter kan både förhöja smaken och förlänga hållbarheten, där två bra exempel på detta är svart te och basilika, där den sistnämnda är perfekt att göra pesto på som håller extra längre. En annan klassiker är örtsalt, som är en blandning av fermenterade örter och salt.

Kombucha och annan fermenterad dryck

På tal om att fermentering funnits till sedan urminnes tider så var det troligtvis så att även vikingarnas mjöd ofta var mjölksyrad. I dag finns det mängder av olika mjölksyrejästa drycker gjorda på bland annat vete, råg, majs, honung, agavekaktus och förstås te – som är grunden till kombucha. En annan välkänd fermenterad dryck är kvass, som traditionellt gjorts på rågbröd och vatten som tillsammans får jäsa – gärna med naturligt goda smaksättningar precis som så ofta med kombucha, som är en sorts te-kvass. Vanligt är att man adderar honung (gärna ekologisk) och bär som hallon eller jordgubbar.